top of page

ABOUT

HAIR

and hair care

Je haar gezond en onbeschadigd op je hoofd laten groeien lijkt makkelijk maar wat is er precies voor nodig? Misschien ben je, zonder dat je het weet, ook slachtoffer geworden van incorrecte informatie over haargroei en haar behandelingen. 

Er circuleert veel foutieve informatie over ons haar. We zijn bedolven onder mythes en verhalen waarvan er geen gegrond argument van bestaat.

Op deze manier kunnen wij onbewust schade toe brengen aan ons haar. We kunnen letterlijk ons haar verliezen door onwetendheid! De sleutel om je haar te laten groeien en die groei te behouden is om de schade te minimaliseren. 

Wij staan je bij in je Hair Growth Journey. Onze "AfroGold leave-in conditioner" ontworpen om haarbreuk te minimaliseren en je haar groeicyclus te bevorderen.

AG - Gold tekstueel logo(2).png

Haar is haar

Uit welke bouwstoffen

bestaat ons haar?

Haar is opgemaakt uit dode haarcellen die zijn 'gekeratiniseerd'. Keratine is een taai, onoplosbaar eiwit dat voorkomt in de buitenste laag van de huid maar ook in het haar. Het grootste gedeelte van ons haar bestaat uit deze keratine proteïne, die de stevigheid van ons haar bepaald.

Letterlijk ieder haartje, onafhankelijk van op wiens hoofd het groeit, heeft precies dezelfde chemische opmaak. Ongeacht welk ras, de chemische compositie van ieder haartje is precies hetzelfde. 

- carbon (koolstof) 

- hydrogeen (waterstof) 

- zuurstof 

- nitrogeen (stikstof) 

- sulfer (zwavel) 

- proteïne (proteïne/eiwit) 

DE BOUWSTOFFEN  VAN HAAR BESTAAN UIT

WAT IS JOUW KRULPATROON?

Karakteristieken zoals kleur, textuur, krulpatroon en lengte bepalen het onderscheid tussen de haartypen. Het verschil - dat bijvoorbeeld kroes haar heeft - met haar van overige etniciteiten, is het zeer kleine krulpatroon. In de meeste gevallen geldt dan ook hoe kleiner de krullen, des te droger het haar. Indien het haar droog is, en niet bevochtigd en juist gevoed wordt/blijft, is de kans groot dat het buitengewoon snel afbreekt.

SAMENSTELLING VAN  HAAR 

CUTICULA (SCHUBBENLAAG)
De buitenste laag van het haar bestaat uit elkaar 
overlappende, platte cellen of schubben. Deze 
haarschubben bieden de haar een dakpansgewijze 
beschermlaag. Een gezonde haar heeft een gladde, 
aaneengesloten schubbenlaag. Het haar glanst en is 
makkelijker te kammen.

 

CORTEX (VEZELLAAG)
De middelste laag van het haar bestaat uit

langwerpige, spiraalvormige cellen. Deze cellen

geven het haar veerkracht en stevigheid. De cortex

bevat van nature een uitgebalanceerde hoeveelheid

vocht en proteïnen. Als dit evenwicht – dat overigens

verschilt van persoon tot persoon – wordt verstoord

(bijvoorbeeld door blootstelling aan hitte of aan

chemische processen als permanenten of kleuren),

verliest het haar zijn veerkracht en is het moeilijker

in model te brengen. 
 

MEDULLA (MERG- OF LUCHTKANAAL)
Deze binnenste laag van het haar heeft geen cosmetische functie. De holle medulla fungeert daarentegen wel als een soort van ‘afvalputje’ van het lichaam. Afvalstoffen uit het lichaam hopen zich hier op; worden dit er te veel, dan zal de medulla de afvalstoffen 
lozen in de cortex. Daar zullen deze stoffen zich nestelen tussen de keratine in het haar. 
Let op: dit kan gevolgen hebben voor de uitwerking van chemische processen op het haar, zoals  relaxen en het kleuren van haar!

DESULFIDE BINDINGEN

Desulfide bindingen zijn de minder heersende, maar veelbetekenende bindingen in het haarweefsel. Hoe meer disulfide bindingen in het haar, hoe meer krullen en knikken in het haar. Deze bindingen kunnen niet worden gebroken door water of hitte, maar alleen door chemische invloeden. De disulfide bindingen verzamelen de zwavel atomen in het haar. Chemische relaxers of haar kleuringen werken voornamelijk omdat ze de disulfide bindingen ontwrichten. Nadat ze deze bindingen hebben gebroken nemen ze deze als het ware 'gevangen' zodat de bindingen niet meer terug kunnen naar hun originele staat. Dit is waarom het resultaat van een chemische behandeling, zoals relaxen of haarkleuring, niet weggewassen of ongedaan gemaakt kan worden. Eenmaal gebroken kunnen disulfide bindingen niet meer terug gevormd worden. Het hervormen van deze bindingen zorgt voor zwakker en droger haar. Een nog schadelijker veelvoorkomend incident is het herhalen van chemische behandelingen op de disulfide bindingen die al gebroken zijn.

 

ZOUT BINDINGEN

Overvloedig dwars door de cortext bevinden zich de zoutbindingen. De zoutbindingen zijn gelegen naast de polypeptide binding, ze helpen de ene kant van de polypeptide ketting aan de andere vast te houden en bepalen een deel van de stevigheid van het haar. Deze zoutbindingen breken door pH-waarde veranderingen in het haar. Als de pH-waarde weer aangepast wordt, zullen deze bindingen zich weer terugvormen en stabiliseren. Door AfroGold leave-in conditioner, die de juist pH-waarde bevat, te gebruiken versterk je dus de zout binding in het haar.

Beschadigd haar

Welke tekenen wijzen op beschadigd haar?

De puntjes van het haar zijn het oudst, droogst en meest breekbare gedeelte. Je haar is dus kwetsbaarder voor splijtingen en breuk in de puntjes dan bijvoorbeeld wanneer het net uit de wortel komt.

 

De punten gespleten zijn

Het droog en broos bij aanraking

Het ruwer van structuur is

Er weinig/geen elasticiteit in zit 

Het weinig/geen vocht vasthoud (poreusheid)

Het knoopt als het haar nat is (meer dan normaal)

 

 • Incorrect en/of overmatig gebruik van haarproducten die je haar uitdrogen (zoals producten met een te hoge pH-waarde) Lees hier meer  over pH-waarde

 • Het haar regelmatig wassen met alleen een conditioner 

 • Extreem gebruik van producten die proteïne/eiwit bevatten 

 • Uitgestelde periodes tussen het wassen van haar 

 • Niet regelmatig het haar bevochtigen 

 • Te hard wrijven met een handdoek op het haar

 • Het haar dagelijks blootstellen aan verschillende hittebronnen (bijvoorbeeld een stijltang/krultang) 

 • Kleurmisbruik: regelmatig kleuren/bleken 

 • Haar dat reeds in slechte conditie verkeert nogmaals kleuren 

 • Overmatig chemisch relaxen (minder dan 6 tot 8 weken) 

 • Onjuist neutraliseren van relaxing chemicaliën 

 • Het haar dubbel 'behandelen' (bijv. relaxing én kleur) 

 • Permanenten 

 • Weave en extension gebruik op het natuurlijke haar 

 • Invloeden van temperaturen - droge aircolucht, hete/ droge lucht, vrieskou, wind 

 • Het haar knippen met een botte schaar 

 • Ruwe omgang met het haar (zoals het eruit trekken van klitten)

 • Hardhandig het haar kammen of borstelen 

 

 

Het is volkomen normaal om per dag ongeveer 50-80 haren te verliezen. Deze haren hebben hun groeileeftijd bereikt en maken plaats voor een nieuwe groeicyclus. Echter, als het ongebruikelijk is voor jou om meer dan een bepaalde hoeveelheid haarverlies te zien wordt het tijd om aandacht te besteden aan een aantal punten. 

Het is van essentieel belang dat er (zeker na iedere chemische behandeling) dagelijks vocht wordt ingebracht, anders raakt het haar uitgeput. Uitgeput haar lijdt tot haaruitval en in het meest extreme geval tot kaalheid. 

 

 

 • Genen (vanaf een bepaalde leeftijd kun je kaal worden) 

 • Medicatie 

 • Ziekte en hormoon-onevenwichtigheid

 • Stress, menopauze

 • Schildklieraandoeningen 

 • Ziekte op/aan de hoofdhuid 

 • Hormonen 

 • Pleksgewijze kaalheid (Alopecia areata) 

 • Leeftijd 

 • Strakke vlechten 

 • Onjuist gebruik van styling tools 

 • Overdadig en onjuist gebruik van chemicaliën op het haar 

 • Testosteron level (bij mannen)

JE HAAR IS BESCHADIGD ALS
REDENEN VOOR BESCHADIGD HAAR
HAARUITVAL 
OOK DE VOLGENDE FACTOREN KUNNEN LEIDEN TOT HAARUITVAL/KAALHEID

Haarlijn verlies 

Haarverlies rond

de haarlijn

De technische term voor haarverlies rond de haarlijn is "Traction Alopecia". Dit wordt veroorzaakt het trekken aan de dunne haartjes die rond de haarlijn groeien. Vooral in de ‘kroes haar- gemeenschap' gebeurt het vaak dat er strakke kapsels - een strakke paardenstaart of vlechten/weave -  worden gedragen. Als het kwetsbare haar er met wortel en al wordt uitgetrokken raken de haarzakjes ernstig beschadigd. Dit resulteert in haarverlies of het dunner worden van de haartjes rond dit gebied. Hierdoor ontstaat litteken vorming op de hoofdhuid. Indien het trekken aan het haar stopt vóórdat littekenvorming, op je hoofdhuid kan wegblijven en blijvende schade aan de wortel ontstaat, krijgt het haar de kans om terug te groeien.

 

Echter wanneer er herhaaldelijk aan de dunnere kwetsbaardere haartjes wordt getrokken kan dit resulteren in permanent haarverlies. 

Maak je vandaag de dag gebruik van bijtende haarmiddelen en haarijzers?  Stop hier dan onmiddelijk mee!  Pas verandering toe die ten goede komt voor het gewenste haarbehoud, zodat het haarverlies rond het gebied van de haarlijn kan stoppen.

(Naast het haarverlies kan traction alopecia ook voor rode bultjes, infecties e.d zorgen. Indien de haarzakjes geïnfecteerd zijn, dient men vaak topische antibiotica of cortisone te gebruiken. Soms kan minoxidil ook wel helpen om de haargroei te stimuleren. http://www.haar-uitval.com/traction-alopecia).

Wees voorzichtig met de haartjes rond de haarlijn, als het je opvalt dat de haren daar dunner zijn dan zou moeten, stop dan gelijk met je huidige manier van stylen.Traction Alopecia is te voorkomen en, in een nog vroeg stadium, ook terug te draaien. Door dagelijks AfroGold leave-in conditioner te smeren op de haarlijn zullen terug groeiende haartjes zullen binnen enkele weken zichtbaar zijn. Maar als je na maanden wachten geen terug gegroeide haren ziet is het een goed idee om een determatoloog te bezoeken. Deze kan helpen bij het professioneel inschatten en vaststellen van de schade en/of er permanente littekenvorming. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe moet jouw

haarlijn eruit zien?

Voor de genen die

denken dat het

hebben van een

dunne haarlijn

normaal is of zich

niet meer kunnen

herinneren hoe hun

haarlijn zou moeten

zijn is er een tip. 

Kijk naar de

kinderfoto's van de

leeftijd 6-7 jaar. De inschatting is dat op deze leeftijd je haar nog niet beschadigd was door strakke haarstijlen. Door deze vergelijking te maken heb je een goed beeld van hoe je haarlijn eruit zou moeten zien.

 

Hoe zorg ik ervoor dat het haar rond de haarlijn plat ligt?

Minimaliseer de schade rond je haarlijn door het haar te bevochtigen* en je haar in een zijde/satijnen sjaal te wikkelen (bind geen katoenen doek om het hoofd; deze zuigt het vocht uit het haar). Laat de doek gedurende 15-60 minuten - afhankelijk van je haartype - op het hoofd, waarna je het verwijdert. Op deze manier heb je een gladder en netter uitziende haarlijn met minimale schade aan de haartjes.

*Je kan je haar bevochtigen met water, gel of AfroGold.

 

Gebruik een satijnen doek/sjaal of wigcap (stocking cap) om de haartjes naar beneden te houden. Het af- en aandoen moet voorzichtig gebeuren, de platgedrukte haren kunnen met ruwe bewegingen weer in de war raken!  

 

Een andere optie is wederom de  zijden/satijnen sjaal, en hiermee te slapen. De volgende ochtend de sjaal verwijderd worden. De haartjes rond de haarlijn hebben dus de hele nacht plat gelegen en zien er de volgende ochtend kant-en-klaar uit!

Let op: Bij het douchen mag het haar niet nat worden. Als dit gebeurt zullen de haartjes weer gaan staan.

Laat de haarlijn (tijdelijk) met rust

Dit geldt vooral voor mensen waarbij Traction Alopecia voor komt.

Indien je er voor kiest de haarlijn zo optimaal mogelijk te preseveren, is het raadzaam de huid en het haar rond de haarlijn in zijn geheel te ontlasten.

Dit kun je doen door een haar accessoire zoals; haarbanden, sjaals etc. op de haarlijn te dragen. Het is hierbij van groot belang dat de stof synthetisch is, of uiteraard van zijde of satijn.
Het dragen van zo'n haar accessoire helpt het broze haar te beschermen waardoor het dragen van de haarband of sjaal een 'protective hairstyle' wordt die dag en nacht gedragen kan worden én helpt een nette modieuze look te creëeren!

Je hebt mogelijkheden uit verschillende haarbanden, sjaals, ect. Let er wel op dat ze van zijden of satijn moeten zijn, en anders zijn synthetische materialen een alternatief. 

 

Ook is het optioneel om tussentijds lacewigs te dragen. Hierbij wordt ook de haarlijn bedekt, beschermd en niet meer zichtbaar. Tevens is een lacewig een leuke variant voor een nieuwe (tijdelijke) look!

.

TRACTION ALOPECIA

TIP

pH-waarde

Hoe belangrijk is 

pH-waarde in een

haar product?

Een ander aspect dat bepalend is voor de gezondheid van het haar, is de pH-waarde*. De pH-waarde geeft de zuurgraad of alkaliteit aan. De pH-schaal loopt van 0 tot 14, waarbij pH 7 geldt als neutraal. De natuurlijke pH-waarde van haar en huid ligt tussen

4,5 en 5,5. Bij deze waarde is haar op z’n sterkst en heeft het een optimale veerkracht en glans. Huid, bijvoorbeeld,  is bij deze waarde op zijn zachtst en gladst. De producten van AfroGold zijn zo samengesteld, dat ze overeenkomen met de natuurlijke pH-waarde van haar en huid. Hierdoor komt de verzorgende werking van AfroGold leave-in conditioner maximaal tot z’n recht. 

pH betekend 'potential of hydrogen' of 'power of hydrogen'. Hydrogen = waterstof. 

Menselijk haar heeft dus de pH-waarde tussen 4 en 5,5. Deze pH-waarde is bepaald door de natuurlijke olie die het hoofd en de huid aanmaken; sebum. Sebum is oliemix die wij natuurlijk afscheiden vanuit onze hoofdhuid. Sebum is een menging van fatty acids, clycorides, wax esters en cholerstols welke wij inwendig produceren. Het doel van sebum is simpel; het helpt vocht in ons haar en huid te houden. Ook houd de natuurlijke zuurte van sebum bacteriën en schimmels op afstand om en voorkomt zo infecties.

 

EFFECTEN VAN PH-WAARDE

Water heeft de pH-waarde van 7. Echter, het kan voorkomen dat er chemicalieën in het water zitten, zoals bijvoorbeeld chloor. Dit kan invloed hebben op de pH-waarde van dit water, waardoor de pH-waarde boven 7 kan zijn.

Een vloeistof met veel hydrogen (waterstof) ionen heeft een lage pH-waarde en is zuur, zoals bijvoorbeeld maagzuur. Een vloeistof met veel hydroixde-ionen heeft een hoge pH-waarde en is alkaline/basisch, zoals bijvoorbeeld bleekmiddel. Als je beide substanties in de juiste verhouding met elkaar vermengd, ontstaat er een pH-neutrale vloeistof, zoals water (H20) die geen hydrogen en ook geen hydroxide ionen bevat.

Batterijzuur is één van sterkste zuren in ons milieu. Dit zuur op zichzelf is zowat allesvernietigend. Uiteraard is dit zure goedje dus zeer beschadigend voor het haar. Hetzelfde geldt voor zijn extreme tegenhanger. Sodium Hydroxide, ook wel Lye genoemd, wordt gebruikt in haar relaxers. Dit is één van de sterkste alkaline substanties; De beiden extremen vernietigen bijna alles op hun pad en zijn dus enorm schadelijk voor je haar!

 

 

 

 

 

 

 

 

Overige producten/vloeistoffen niet worden getoond op de bovenstaande pH-schaal.

pH 0 Batterijzuur        

pH 1 Maagzuur      

pH 2 Cola       

pH 3 Azijn        

pH 4 Bier    

pH 5 Urine, speeksel, koffie     

pH 6 Melk            

Het zou er wellicht op kunnen lijken dat 1 stap omhoog in de pH-schaal geen 'big deal' is, echter het tegendeel is waar, en dit maakt dat de pH-schaal in eerste opzicht misleidend kan zijn. pH-waarde wordt gemeten op een logaritmische schaal. Dit betekend dat  voor iedere stap omhoog,  het nummer x10 vermenigvuldigt moet worden. Bijvoorbeeld.

 

Bijvoorbeeld: Water (pH 7) is neutraal. Handzeep is pH 10. Handzeep bevat 1000x meer alkaline dan water. Nog een voorbeeld. Sodium hydroxide (pH 14) bevat 10.000.000 (miljoen) keer meer alkaline dan water. En ook de andere kant op. Koffie is 10x zuurder dan water. Koffie is 100x zuurder dan water. Haar is 1000x keer zuurder dan water en batterijzuur is 10.000.000 (miljoen) keer zuurder dan water.

pH 7 Bloed

pH 8 Zeewater

pH 9 Tandpasta , handzeep

pH 10 en 11 Ammoniak en allesreiniger

pH 12 Haarverwijderaar (Zoals Feet bijvoorbeeld)

pH 13 Oven Cleaner 

pH 14 Sodium hydroxide, Liquid Drain Cleaner

 ACHTBAANREIS MET ONS HAAR

Wist je dat wij ons haar een achtbaan reis laten maken? De ideale pH-waarde voor ons haar, maar ook onze huid, is tussen 4 en 5,5. Deze zure pH-waarde, bepaald door de huid aangemaakte sebum (talg), voorkomt bacteriën en schimmels op onze hoofdhuid, sluit onze haarschubben en houdt het vocht in ons haar.

Als alkaline vloeistoffen - vanaf pH 7 - op haar worden geplaatst gebeurt precies het tegenovergestelde met de haarschubben; ze worden omhoog gehaald. In geval van chemische behandelingen zoals het haar verven is dit nodig om de proteïne structuur van ons haar te veranderen. "Milde relaxers" hebben een pH-waarde van 8 tot 11. 

 

Straighteners en ontkroezings-

producten werken op basis van

sterk alkalische middelen, zoals

natriumhydroxide en lithium-

hydroxide, in een olie-in-water

emulsie. Om, bijvoorbeeld,

kroes haar te ontkroesen is

meestal een pH-waarde 11 of

hoger nodig om ons haar

permanent stijl te krijgen.

Een pH-waarde die minimaal

10 miljoen keer meer alkaline bevat! Deze hoge pH-waarde laat niet alleen de haarschubben wijd openstaan maar het breekt en hervormt de 'desulfide' bindingen* in het haar. Dit proces kan enorm beschadigend zijn voor je haar.

Na het ‘relaxen’ wordt het haar geneutraliseerd met een zure shampoo om de bindingen te herstellen. De pH-waarde van de shampoo kan variëren tussen pH 3 en pH 6 om de chemicalieën te laten stoppen met werken en de haarschubben geforceerd te laten sluiten. Je haar gaat gemiddeld 1 miljard keer terug naar de zure staat. Dit is net als een achtbaanreis voor ons haar en in een zeer kort durend proces. Het haar terug brengen naar de gewenste pH-waarde verandert namelijk niet dat je de bindingen van het haar in de eerste plaats hebt verstoord!

Fabels & Feiten

Opheldering van

fabels & feiten

We zijn verward omdat er zoveel foutieve informatie rond circuleert over haar. 

We worden bedolven onder mythen en fabels waarvoor geen gegronde argumenten bestaan. We kunnen letterlijk ons haar verliezen door onwetendheid. Onderstaand een aantal fabels die de wereld uit geholpen moeten worden.

Deze uitspraak is niet correct omdat haar vanuit je hoofdhuid groeit en niet uit je puntjes. Het is onmogelijk dat de puntjes van je haar communiceren met de wortel van je haar of signaleren nadat je haar is afgeknipt om langer haar te produceren. 

Het knippen van de puntjes heeft wel het voordeel dat het haar gelijkmatig is en het er daardoor netjes uitziet. 

 

Uitspraken als ‘je hebt dode puntjes’, 'je verstikt je haar' of 'je haar heeft dorst' zijn niet van toepassing. Vanaf het moment dat je haar uit je hoofdhuid schiet is het dood, niet meer levend. Als het levend was zou het bijvoorbeeld pijn doen om je haar te knippen. 

Water is vocht. Water is de enige vloeistof die het haar kan bevochtigen omdat de moleculen van water zo klein zijn dat ze het haar binnendringen. Daarna bindt de watermolecuul zich met de zogeheten 'hydrogenbonds' in je haar om het vocht op zijn plek te houden. Je haar wordt dus letterlijk van binnenuit bevochtigd. Om deze reden is het onmogelijk dat water je haar uitdroogt. 

DOOR JE PUNTJES TE KNIPPEN ZAL JE HAAR SNELLER GROEIEN
DODE PUNTJES
HET HAAR REGELMATIG NATMAKEN ZAL HET HAAR UITDROGEN
DOOR DIT PRODUCT KRIJG JE MEER/DIKKER HAAR!

Sommige producten beloven je haar voller te maken. Wat ze eigenlijk doen is je haar tijdelijk meer volume geven. Verwar dit effect dus niet met het idee dat je meer haar krijgt door het gebruik van die producten. De dikte van je haar (het aantal haarzakjes op het hoofd en de diameter van een haar) is namelijk al bepaald in je genen.

bottom of page